Bakterier
Bakterier kræver prøvetagning og den rette bekæmpelse.
Hvad er bakterier?
Bakterier findes overalt, både uden på og inden i menneskets krop. De fleste er fuldstændig uskadelige og nogle er ligefrem gavnlige og nødvendige for kroppen f.eks. Mælkesyrebakterier.
Men enkelte bakterier er i stand til at fremkalde sygdomme, enten fordi de er kommet et forkert sted hen (en tarmbakterie i urinvejene kan give blærebetændelse) eller fordi de er designede til at invadere os – egentlige sygdomsfremkaldende (patogene) bakterier.
Bakterier er encellede mikroorganismer , der er i stand til at formere sig selvstændigt (uden værtscelle) ved deling.
Deres form er meget varierende, kugler, stave eller spiraler og bruges til at inddele dem i grupper.
Hvordan smitter bakterier?
Bakterier kan jo dele sig selv og vokse på et medie. Derfor kan bakterier angribe mennesket med meget kraftig styrke fra områder hvor de har gode vækstbetingelser.
I et ventilationsanlæg kan bakterierne vokse på rigtigt gode betingelser, der er et godt miljø der tilføres konstant brændstof (proteiner m.m.)
Derfor vil man ofte opleve kraftig vækst i kanalerne som kan påvises og analyseres ved udtagelse af en prøve på et medie.
Bakterierne smitter på samme måde som virus – de skal i berøring med mennesket og har specielt succes via slimhinderne. Dette er bl.a. baggrunden for at mange oplever slimhinde gener i bygninger med et snavset ventilationsanlæg.
Bakterierne smitter generelt mere end virus, idet bakterier kan dele sig selv og dermed sprede sig langsomt. Dette er bl.a. derfor det er så vigtigt at holde et højt rengøringsniveau (f.eks. på toiletter).
Hvordan behandles bakterie angreb og hvordan dræbes de?
Bakterieinfektioner bliver normalt behandlet med et specifikt antibiotikum, det vil sige et “giftstof” der rammer lige præcis den bakterie, der har forårsaget sygdommen f.eks. Penicillin.
For at forsikre at behandlingen er korrekt udtages ofte en prøve af bakterien.
På samme vis udtager JVS ofte prøver i kanalerne (eller på andre komponenter) for at sikre at desinfektionsmidlet er det helt rigtige. Derved opnås sikkerhed for at alle de ønskede bakterier er dræbte, efter en desinfektion kan igen udtages en prøve for at analysere resultatet af arbejdsindsatsen.
Prøveresultaterne leveres sammen med en renserapport som derved danner grundlag for en fyldestgørende dokumentation overfor bl.a. levnedsmiddelkontrollen og arbejdstilsynet.